Noutăți

Dr Dorinel Stan predstavio knjigu o rumunskoj kulturi

Dr Dorinel Stan, osnivač i glavni urednik jedinog časopisa za kulturu i istoriju rumunske zajednice u Srbiji „Glas ponosa“, predstavio je u Gradskoj kući doktorsku disertaciju pretočenu u knjigu “Kulturno umetnička društva Rumuna u Vojvodini od 1945-1962”.

Dr Stan je naglasio da postoje razne monografije o Rumunskim selima i o kulturnim događajima, celokupnoj kulturi Rumuna, ali da, do ove, nije postojala nikakava sistematizacija kada su u pitanju Kulturno-umetnička društva, koja su i pre 1945. godine imala značajnu ulogu u očuvanju kulture i duhovnosti Rumuna u Vojvodini.

– Kulturno umetnička društva su bila i biće stub našeg identiteta. Smatrao sam izuzetno važnim da kompletiram sistematizaciju i pretočim je u knjigu, za šta mi je bilo potrebno tri godine. Ideja za nastavak postoji, posebno je zanimljiv period pre Drugog svetskog rata, kaže dr Stan.

Rumunska baština na ovim prostorima, kao manjinska, predstavlja vid alternativne kulture. Krajem šezdesetih godina, sazrela je originalna i autentična i integrisala se u mnogo šire kulturne tokove, dolazeći direktno u kontakt sa evropskim vrednostima.

– Nacionalna manjina je velika onoliko koliko je velika njena kultura i umetnička vrednost. Period posle Drugog svetskog rata predstavlja početak jednog novog doba, a rumunsko stanovništvo je počelo iskrenije i naglašenije da se integriše. Osetio se ozbiljan uticaj savremenog sveta, naglasio je Dr Stan.

Knjiga „Kulturno-umetnička društva Rumuna u Vojvodini 1945-1962“ proteže se na 236 strana. Štampana je u Klužu, izdavač je „Univerzitetska štampa Kluža“. Slika sa naslovne strane predstavlja Rumunskog seljaka iz okoline Vršca, tačnije iz Mesića (1946).
Promociji prisutvovali Zoran Tomić zamenik ppredsednika opštine Vršac, Daniel Banu ambasador Rumunije u Beogradu, Aleksandar Murešan generalni konzul Rumunije u Vršcu, Raul Trucesku kulturni ataše ambasade Rumunije u Beogradu, Stevan Mihajlov predsednik Zajednice Rumuna u Srbiji, Florin Popesku izvršni sekretar Evropskog Foruma za kulturu i istoriju sa sedištem u Bukureštu i drugi.

O knjizi su govorili: Prof. Univ. Dr Ioan Bolovan prorektor Univerziteta „Babes-Bolyai“ iz Kluža, prof. Univ. Dr Marius Eppel glavni istraživač Univerziteta „Babes-Bolyai“, prof. Univ. Dr Eugen Činč Visoka škola za strukovne studije za vaspitače u Vršcu, autor knjige dr Dorinel Stan i moderator prof. Sima Lazarean.

Muzički deo priredili su Aneta Gašpar (gitara) i Aleksandar Baba (klarinet) koji je pre dve nedelje osvojio prvo mesto u Srbiji.

Sursa: e-vrsac.rs

You may also like

Comments are closed.

More in:Noutăți